Knottekistje
€ 2,250.00
Een zilveren knottekistje, rechthoekig model
Het knottekistje rust op vier voluutpootjes, de rechte wanden zijn opengewerkt met drijfwerk bloem- en bladwerk. Het gebogen scharnierende deksel met gelijk decor met een zilveren greep. De dichte corpuswanden en de binnenzijde van het deksel zijn uitneembaar.
Gestempeld met meesterteken van Yvo Theodorus van Erp, gevestigd te Leeuwarden en werkzaam tussen 1857 en 1908. Dit kistje is vervaardigd anno 1877 in 2de gehalte zilver.
Afmetingen: lengte x breedte x hoogte circa 9,0 x 5,0 x 7,5 cm., gewicht circa 170 gram.
“Het knottekistje behoort bij een verlovingsritueel. In de zestiende eeuw was het in Noord-Nederland de gewoonte dat een jongen zijn meisje een geldstuk aanbood wanneer hij haar ten huwelijk vroeg. Op het moment dat zij deze trouwpenning aannam, kon ze zich als verloofd beschouwen.
Indien men meerdere munten aanbood, dan werden die in een doek met een bijzondere knoop aangeboden: de zogenaamde knotte (of knottedoek). Deze knotte (‘knot’ heeft in het Fries dezelfde betekenis als in het Engels) was ‘losjes’ geknoopt.
Wanneer het meisje de knoop aantrok, dan was haar antwoord positief en waren ze verloofd. Bij het toenemen van de welvaart werd de doek vervangen door een zilveren kistje, het zogenaamde knottekistje. Het kistje en de inhoud bleef eigendom van de vrouw en werd ook beschouwd als een appeltje voor de dorst.
De meeste knottekistjes dateren uit de zeventiende of vroege achttiende eeuw en zijn gemaakt in Friesland of Noord-Holland.
In een aantal gevallen werd zelfs een speciale gouden huwelijkspenning gemaakt die via het doosje werd aangeboden.”